Osby Glas

Specialist på isolerglas

Osby Glas är ett av Sveriges ledande företag inom byggnadsglas. Produkterna används i allt från fönster och dörrar till fasader, uterum och interiörer. Det högkvalitativa glaset isolerar, brandskyddar, ger säkerhet eller fungerar som dekorativa inredningslösningar. Huvudmarknaden är södra och mellersta Sverige, där försäljningsorganisation är heltäckande. Glasprodukterna levereras i alla storlekar och format till fönster- och dörrtillverkare, fasadentreprenörer samt möbel- och inredningsföretag. Osby Glas har också en egen grossistverksamhet, som riktas till glasmästerier och omfattar ett brett sortiment av byggnadsglas med mer än 250 produkter.

Störst på isolerglas
Osby Glas är en av de största svenska tillverkarna av isolerglas och producerar varje år cirka 120 000 m². Detta är samtidigt företagets största produktområde som står för ungefär hälften av försäljningen. Isolerglas används i såväl fönster som hela fasadkonstruktioner och är en allt populärare produkt på byggmarknaden, bland annat eftersom glas är energieffektivt. Glas möjliggör stilfulla design- och konstruktionslösningar och är dessutom relativt billigt jämfört med andra byggnadsmaterial. Det andra stora produktområdet är förädlat glas som används i olika typer av interiörer och inredningar, till exempel badrum, kök och trappor.

Genuint glaskunnande
Företaget köper in glas – cirka 150 ton i veckan – som förädlas vid fabriken i Osby. De främsta konkurrensfördelarna är glaskunnandet inom tillverkning och förädling samt hög leveranssäkerhet och kundservice. En annan styrka är att Osby Glas medverkar i projekt kring avancerade konstruktionslösningar i glas. Tillverkning och förädling innefattar exempelvis skärning, slipning, fräsning och skräddarsydda lösningar, som anpassar produkterna till specifika behov eller produktionsprocesser hos kunden. Samtidigt säkerställer den egna lastbilsflottan att distributionen är flexibel med korta ledtider, vilket gör leveranssäkerheten hög. Sedan 2005 är Osby Glas delägare i litauiska UAB Stronglasas. Företaget tillverkar härdat glas som sedan vidareförädlas vid anläggningen i Osby.

Ökad kapacitet, effektiv lagerhantering
Verksamheten etablerades 1934 och har med tiden inriktats mot isoler- och byggnadsglas, där Osby Glas var ett av de första specialistföretagen. Verksamheten har omkring 80 medarbetare och omsätter ungefär 165 miljoner kronor. Nyligen har företaget gjort stora investeringar för att öka produktionskapaciteten och säkerställa en god servicenivå till kunderna. Beijerinvest förvärvade Osby Glas 2015.

VD: Joel Rosenqvist.

www.osbyglas.se